Kuchnia śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych na świecie, a dzięki niej ludzie zamieszkujący ów region są przez pełne życie zdrowi i szczęśliwi. W końcu bazuje ona na warzywach, owocach, zdrowych tłuszczach i rybach. Ponieważ obszar Morza Śródziemnego jest bardzo duży, jego kuchnia jest niebywale zróżnicowana i smakuje przeciwnie w każdym kraju.
Występuje jednakże wiele elementów wspólnych, ze względu na podobne warunki klimatyczne i roślinność występującą w basenie Morza Śródziemnego. Pomiędzy państw tego regionu dużą popularnością cieszą się Grecja, Hiszpania, kraje Półwyspu Bałkańskiego i południowa Francja, jednakże jedną z najpopularniejszych kuchni jest kuchnia włoska. Zachwyca wielu smakoszy i wbrew pozorom nie jest wcale trudna do opanowania. Właściwie każdy w końcu kiedyś amatorsko przygotowywał pizzę, spaghetti czy inne włoskie makarony. Aby poznać tę kuchnię regionalną z lepszej strony, warto udać się na Półwysep Apeniński i spróbować prawdziwych włoskich dań przygotowanych przez kucharzy z wieloletnim doświadczeniem. Mówi się, że najlepszą pizzę można zdobyć w Rzymie. Można również wziąć sprawy we własneje ręce i odwiedzić sklep z produktami włoskimi, gdzie znajdziemy prawdziwe przetwory z Włoch, oliwy czy sosy. Makarony, dosłownie te włoskie, są dostępne w każdym supermarkecie, zatem nie powinno być problemu ze odnalezieniem ich. Konieczne do nabycia powinny być też octy włoskie, które nadają autentycznego smaku wielu potrawom i zdecydowanie nie powinno się o nich zapominać.
Więcej informacji na stronie: Wędliny z Włoch.